Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

the apprentice review

The Apprentice review: eerder waarschuwing dan afstraffing

Een van de spraakmakende films op het programma van Film Fest Gent is de ‘Trumpfilm’ van Ali Abbasi. The Apprentice is echter geen uitlachfilm of lege afstraffing, maar meer een politiek drama waarin duidelijk wordt dat de invloeden van toxische mannen een nog ergere versie kunnen creëren.

Onder de vleugels

The Apprentice toont ons de jongeman Donald Trump (Sebastian Stan, Dumb Money) die in de jaren 70 probeert los te komen van het ‘zoon van’-label. Hij wil een hotel openen, maar de familie zit in gerechtelijke problemen. Vader Fred Trump werd aangeklaagd voor discriminatie van de zwarte verhuurders in zijn appartementsblok. In een exclusieve club waar Trump over pocht maar waarbinnen hij eigenlijk niemand is, ontmoet hij Roy Cohn (Jeremy Strong, Succession), een meedogenloze maar succesvolle advocaat. Hij helpt de Trumps met de zaak en ziet potentieel in Donald. Hij neemt hem onder zijn vleugels en leert hem hoe je ‘een winnaar’ wordt: aanvallen, altijd ontkennen en de waarheid links laten liggen.

Deze film had een portret kunnen zijn van de menselijke karikatuur die we kennen. Abbasi (Holy Spider) kiest er echter voor om te tonen dat hij ooit een onzekere, uiterst beïnvloedbare jongeman was die volledig omringd werd door toxische mannen. Trump ‘leert’ dat hij nog verder moet gaan om hen te kunnen overtreffen. Leerling wordt meester.

apprentice maria
© The Searchers / Apprentice Productions

Menselijkheid

Terwijl de cinematografie ons met tijdsgetrouwe lenzen en filters door de decennia leidt, laat Trump gaandeweg zijn menselijkheid varen. Alleen sporadisch komt die nog eens naar boven. Wanneer hij zijn eerste vrouw Ivana (Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm) leert kennen, bijvoorbeeld, of wanneer hij zijn kwetsbare broer probeert te beschermen. Maar zodra hij macht heeft, wil hij die niet meer afgeven en telt alleen nog Donald Trump en zijn imago.

Acteur Sebastian Stan bouwt gestaag toe naar de man die we kennen, door langzaam meer trekjes van Trump naar voren te brengen. Het is een heel sterke, genuanceerde vertolking, die ook nog interessanter wordt door het weerwerk van Jeremy Strong en Maria Bakalova. Strongs passieve gezicht maar sprekende ogen maken van Cohn echt een te vrezen man. Bakalova is dan weer het nodige hart van de film. Ivana stond vast in haar schoenen, maar hoe meer macht Trump kreeg, hoe minder vrijheid zij had. Dit acteurstrio mag komend awardsseizoen zeker beloond worden voor hun werk.

apprentice sebastian
© The Searchers / Apprentice Productions

Ontstaansverhaal

De film heeft er al een hobbelig parcours op zitten. Omwille van een scène waarin een ijzige Trump zijn vrouw verkracht omdat ze hem beledigt, dreigde de oud-president met rechtzaken. De verdeler haakte toen af, en de makers zetten een Kickstarter op. Een nieuwe verdeler sprong op de valreep nog op de kar, en zo komt de film enkele weken voor de Amerikaanse verkiezingen toch nog in de zalen. Alle betrokkenen weten dat het best een risico is om deze film uit te brengen, zeker als Trump in november wint.

Voor de release vroegen velen zich dan ook af of we Trumps ontstaansverhaal echt nodig hebben. Niet om hem beter te begrijpen, nee, maar wel de invloeden die Trump zo maakten. The Apprentice toont hoe machtshonger, corruptie en meedogenloosheid doorgegeven wordt, en daar moeten we ons bewust van zijn voor de jongens in onze huidige maatschappij. Of zoals Sebastian Stan zei tijdens de Graham Norton Show: “Integriteit, eerlijkheid en waarheid zijn in gevaar, en als we allemaal verdergaan in angst, op eender welke manier, dan is het voorbij en kunnen we er net zo goed de brui aan geven.”

The Apprentice is nu te zien in de bioscoop.

Van man tot personage

The Apprentice
4 5 0 1
The Apprentice is niet de afbraakfilm waar Trump en co graag over roepen. In plaats daarvan zien we de lagen die Donald Trump hebben gevormd en waar we ons in deze tijd van polarisering bewust van moeten zijn. Met een genuanceerd scenario en drie sterke centrale vertolkingen is deze film zeker het bekijken waard.
The Apprentice is niet de afbraakfilm waar Trump en co graag over roepen. In plaats daarvan zien we de lagen die Donald Trump hebben gevormd en waar we ons in deze tijd van polarisering bewust van moeten zijn. Met een genuanceerd scenario en drie sterke centrale vertolkingen is deze film zeker het bekijken waard.
4/5
Total Score

Raak

  • Geweldige vertolkingen
  • Entertainend en ontluisterend
  • Mooie en passende cinematografie

Braak

  • Naar het einde iets te veel aandacht besteed aan de 'recente' Trump
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels