Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Surviving on Mars review: leuk maar wel met context

Eind september verscheen Surviving on Mars, de nieuwe Brandon Graham! Een man die op de stripredactie hier op respect kan rekenen.

In Amerika is al enige tijd het kleine maar charmante boetiekuitgeverijtje Living the Line actief. De uitgever ontstond in het coronajaar 2020 en wordt gerund door Sean Michael Robinson die als freelance illustrator actief is. Ze maken er een sport van om titels op te pikken en in een fraai jasje uit te geven. Ze hebben, los van het werk van Brandon Graham, ook de vertaalrechten van Miel vandepittes Centralia die dankzij hen in het Engels is uitgegeven.

Inkijkje in de wandel van Brandon Graham

Al enige tijd publiceert Brandon Graham zijn dagboekcomics online. Eerst deed hij dat via zijn website en later via zijn Patreon-account. Vooral de rijk geïllustreerde stukken over comics zijn de moeite waard. Overigens laat hij op zijn Instagram-account ook nog altijd zien wat er aan getekend entertainment in zijn mandje verdwijnt tijdens het winkelen.

In Surviving on Mars publiceert hij een bloemlezing van de zaken die hem in de voorbije jaren overkwamen. Je volgt hem terwijl hij zich vertrouwd aan het maken is met zijn woonplaats Las Vegas. Graham is een gepassioneerde stripmaker die zijn levenslust een beetje kwijt is. Hij worstelt met depressies en vindt, samen met zijn partner, aansluiting bij de pornocommunity daar.

Tussendoor mijmert hij over comics en het bestaan en dan komt langzaam maar zeker het grote thema uit de mouw rollen. Brandon is vooral bezig om zichzelf opnieuw een plaats te vinden in het leven nadat hij in 2018 werd gecanceld.

Unieke uitgave met een kanttekening

Brandon Graham is een meester in het maken van excentrieke comics met een sciencefictionsausje. Maar misschien is hij nog wel beter in dit soort spontaan autobiografisch werk.

Zijn gedachten stromen alle kanten op en soms loopt het dood. Zien welke koffie hij en zijn partner bestellen, is totaal niet interessant. Toch blijf je lezen. Want Graham geeft zich soms ook ongenadig bloot. De manier waarop hij reageert op kritieken is redelijk simplistisch en kinderlijk en tegelijkertijd heb je ook begrip omdat je weet waar het vandaan komt.

Het enige serieuze nadeel van deze uitgave is dat hij niet lekker leest wanneer je dus niet bekend bent met de context van het ‘cancellen’ van Brandon Graham. Dat wordt niet uitgelegd en is alleen door de geoefende lezer uit deze comic te vissen.

Ben jij die lezer of ken je het verhaal? Koop deze uitgave dan als de gesmeerde bliksem. Je krijgt er geen spijt van.

Surviving on Mars verscheen eind september bij Living the Line.

Bestel Surviving on Mars bij bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

7/10
Total Score

Raak

  • Lekker speels tekenwerk
  • Een mooi inkijkje in het leven van deze comicmaker

Braak

  • Je mist context
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels