Lijstjestijd is altijd een moeilijke. We besloten met de filmredactie om een top 24 van films te maken van 2024. Na zware discussies en het naast elkaar leggen van onze top 11 kwamen we uit op 24 verschillende films uit 2024!
24. La nuit se traîne
Er waren heel wat goede Vlaamse films te zien dit jaar, maar een al minstens even goede Brussels-Waalse film bleef hier te veel onder de radar. Het langspeeldebuut van Michiel Blanchart is een meeslepende actiethriller die zich afspeelt in Brussel en een jonge slotenmaker volgt die in de problemen komt bij een oproep. Onze hoofdstad is een essentieel en onmisbaar onderdeel van het verhaal, de look en feel.
Verder is La nuit se traîne inventief, spannend en geen lege doos. Ook nieuw Belgisch acteertalent dient zich aan met Jonathan Feltre en Natacha Krief, net als ondergewaardeerde talenten zoals Jonas Bloquet en Romain Duris. Wellicht krijgt de film binnenkort een digitale release, dus laat La nuit se traîne dan zeker niet links liggen. (Elien)
Te bekijken op huurplatforms als Telenet, Proximus, Google Play of YouTube.
23. My Old Ass
Straight-to-streaming is vaak een probleem. Het overgrote deel van deze films zijn zware genrefilms of eigenlijk gewoon niet goed genoeg en worden dan maar ergens gedropt en gepusht door het algoritme.
Maar soms vinden we toch pareltjes. Zo kwam My Old Ass opeens op Prime Video. Het is een klassiek coming-of-age verhaal. Elliiott, een tiener van 18 komt na een mushroom-tripje in contact met haar 39-jarige zelve. De oudere Elliott waarschuwt de jonge Elliott voor zaken die ze wel of niet moet doen. Hierop volgt een zomer vol introspectie en volwassen worden.
My Old Ass zal voornamelijk zijn voor een publiek dat expliciet van dit soort film houdt. En als extra motivatie geef ik even mee dat Aubrey Plaza de oudere Elliott vertolkt. (Frédéric)
Te bekijken op Amazon Prime Video.
22. Young Hearts
Jammer genoeg kwam deze pas in de laatste twee weken van het jaar uit, waardoor nog niet veel mensen de film al zullen gezien hebben. Toch was ik zo gecharmeerd dat Young Hearts nog een ereplaats op deze lijst verdient. Anthony Schatteman brengt in zijn debuutfilm een hartverwarmend verhaal over twee jongens die verliefd worden op elkaar en daarbij omgaan met het veelvoud aan gevoelens dat daarmee gepaard gaat. Met mooie rollen voor de cast, een amusant nevenverhaal voor Geert Van Rampelberg maar vooral veel oprechtheid is dit echt een pareltje, en niet enkel voor jongeren. (Jana)
Te zien in de bioscoop.
21. Super/Man: The Christopher Reeve Story
Een goede documentaire is altijd leuk, maar soms kom je eentje tegen die je echt raakt. Ik heb niet zoveel met Christopher Reeve, dus ik dacht dat deze documentaire een simpele wegkijker ging worden. Uiteraard heb ik zijn 4 Supermanfilms gezien en heb ik genoten van zijn gastrol in Smallville, waarin hij toch op een manier zijn fakkel kon doorgeven aan Tom Welling. Maar eigenlijk heb ik het verhaal van Reeve gewoon gemist omdat ik te jong was.
Als je dan via een documentaire een verhaal krijgt over een man vol ambitie met een warme familie en een tragisch ongeval, dan komt de krop in de keel vaak naar boven. En ongelooflijk wat die man allemaal nog gedaan heeft na zijn ongeval. Het moment dat hij tijdens de Oscars van 1996 op het podium verschijnt, is misschien een van de mooiste momenten in de geschiedenis van de Academy Awards. De hardste slag komt toch van Glenn Close wanneer ze vermeldt dat Reeves goede vriend Robin Williams vandaag nog zou rondlopen als Reeve niet zo jong gestorven was. Nog nooit zo een emotionele documentaire gezien. (Frédéric)
Bekijk dit zeker zelf eens op HBO MAX.
20. Heretic
Hugh Grant in een horrorfilm? Ik dacht niet dat ik het nog zou meemaken, maar het is wel duidelijk waarom hij deze keuze maakte. Wanneer 2 jonge mormonen aan de deur bellen van Mr Reed, lijkt het een vriendelijke man, maar uiteindelijk wordt duidelijk dat hij niet is wat hij lijkt. Het script van Scott Beck en Brian Woods is heel slim, met rake punten over religie maar bouwt tegelijk ook de spanning op naar een puzzel die in elkaar valt. Hugh Grant lijkt dezelfde rol te spelen als altijd maar bezorgt je toch rillingen. Een horrorfilm die niet op jump scares moet rekenen om je toch een onbehaaglijk gevoel te geven. (Jana)
Nog steeds te zien in de bioscoop.
19. Strange Darling
Een zeer aangename verrassing. Een niet-lineaire thriller over een seriemoordenaar die mogelijks net gevat gaat worden. De eerste keer dat je deze ziet, moet je er blind ingaan, maar ook al weet je hoe het in elkaar zit, een rewatch is het ook waard. Door de aangename speelduur van 97 minuten zit er ook geen doods moment in. (Frédéric)
Te zien op YouTube en Apple TV, te huur bij Telenet en Proximus.
18. The First Omen
Er was op voorhand geen enkele indicatie dat dit zo verrassend goed kon zijn. Dit verhaal leek wel uitverteld en zeker een prequel leek overbodig. Maar het is nog altijd onbegrijpelijk dat Roe v. Wade in 2022 werd ingetrokken en daarom hoeft het ook niet te verbazen dat dit een onderwerp zou worden in de popcultuur als aanklacht. In het voorjaar van 2024 verschenen dan 2 films met dit thema (laat vrouwen in godsnaam zelf beslissen over wat er met hun lichaam gebeurt!): Immaculate en The First Omen. Beiden zijn aanraders, maar The First Omen is toch net dat tikkeltje verrassender. Vernieuwend ten opzichte van de rest van de franchise en toch zonder in hun vaarwater te komen. (Frédéric)
Ontdek het zelf op Disney+.
17. Julie Zwijgt
Jammer genoeg kon onze Oscarinzending voor dit jaar de shortlist voor Beste Buitenlandse Film niet halen, maar dat neemt niks weg van de kwaliteit van de debuutfilm van Leonardo Van Dijl. Daarin staat Julie centraal. Wanneer haar tenniscoach geschorst wordt nadat een van z’n leerlingen zelfmoord pleegde, worden alle leerlingen aangemoedigd om naar voren te komen met enig ander onaanvaardbaar gedrag van de man. Alleen heeft Julie er geen behoefte aan om te praten, of dat lijkt toch zo. We weten namelijk niet zeker of ze iets te vertellen heeft. Ondertussen gaat haar leven verder met een nieuwe trainer.
Julie Zwijgt is vooral een les in minimalisme die je zonder meer geboeid houdt. De film toont vooral het effect van manipulatie en hoe moeilijk het is om daarvan los te komen. Tessa Van den Broeck zet een mooie vertolking neer en ook cinematograaf Nicolas Karakatsanis verdient een pluim. De Academy heeft iets laten schieten! (Jana)
16. Furiosa: A Mad Max Saga
De Mad Max-reeks ging altijd in stijgende lijn. Ja, Thunderdome vond ik zelfs beter dan Mad Max 2. Maar Mad Max: Fury Road was toch wel het hoogtepunt dat niemand zag aankomen. Een prequel op deze 4de Mad Max-film was dan ook een riskante onderneming.
Furiosa kan net niet het niveau van Fury Road halen, maar is nog steeds een meesterwerk. Anya-Taylor Joy stelt nooit teleur en Chris Hemsworth lijkt zich ook superhard te amuseren. Net zoals de rest in de franchise moet je niet alles wat er gebeurt te serieus nemen en je gewoon overgeven aan de wereld van Mad Max. Mogelijks zijn er wel iets te veel knipogen naar Fury Road waardoor hij minder leuk is als je deze nog niet gezien hebt. (Frédéric)
Reeds te bewonderen op HBO Max.
15. The Iron Claw
Die ene keer dat Zac Efron met een Jommekes-kapsel tranen kan doen opwekken door triestig in de camera te kijken. Dat is memorabel. Alles wat de familie Von Erich meemaak,t is te ongeloofwaardig om fictie te zijn. The Iron Claw slaat je op zoveel manieren in de maag dat je niet anders kan dan emotioneel kapot buiten te wandelen uit de zaal. Of op te staan uit je zetel. (Frédéric)
Worstel mee op Amazon Prime Video.
14. Small Things Like These
Cilian Murphy won vorig jaar nog de Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol voor Oppenheimer. Wat ons betreft zou hij dit jaar weer kans mogen maken voor zijn fantastisch ingetogen vertolking in deze film. Onze eigen Tim Mielants kon hem strikken voor zijn film over de zogenaamde Magdalene Laundries in Ierland, waar zwangere jonge meisjes tegen hun wil werden opgesloten. Wanneer Bill aan het klooster kolen moet leveren en hij zelf ziet wat er gaande is, weet hij niet wat hij moet doen. Die innerlijke strijd is van Murphy z’n gezicht af te lezen zonder ooit te dramatisch te worden. Frank Van Den Eeden brengt alles daarbij nog eens prachtig in beeld. Een topper deels van eigen bodem dus. (Jana)
Nog steeds te zien in de bioscoop.
13. Twisters
Een film met Glen Powell kon niet ontbreken in deze lijst, want de acteur was alomtegenwoordig dit jaar. Toegegeven, Hit Man is wellicht de betere film, maar ik amuseerde me toch nog net iets meer met dit vervolg op Twister uit de jaren 90. Een goede legacysequel blijft een moeilijke noot om te kraken, maar Lee Isaac Chung ging niet zomaar voor het grote geld na zijn intieme Minari.
Twisters schept een even lokale sfeer van Oklahoma, het tornadogebied van de VS. In die setting lezen we tussen de lijnen een boodschap over klimaatverandering, maar krijgen we op de voorgrond een leuke blockbuster over tornadojagers en wetenschappers die de tornado’s willen analyseren en stoppen. Goede visuals, sterke soundtrack en een cast vol beloftevole jonge acteurs als Powell, Daisy Edgar-Jones, Katy O’Brien, Anthony Ramos en de nieuwe Superman David Corenswet. Het mag dan wel een sequel zijn, Twisters voelde oldschool origineel. (Elien)
Nu te zien op HBO Max.
12. Lee
Kate Winslet staat over het algemeen garant voor kwaliteit. Ook dit jaar maakte ze die uitstpraak weer waar met Lee, een uitstekende biopic die jammer genoeg wat onder de radar bleef. Winslet speelt Lee Miller, een fotografe die tijdens de oorlog niet bij de pakken wil blijven zitten en het leven tijdens de Blitz begint te documenteren voor Vogue. Daarbij krijgt ze hulp van David E. Sherman, vertolkt door Andy Samberg.
Uiteindelijk gaan de twee zelfs naar het front, waar ze onder andere de horror in de concentratiekampen vastleggen. Ik kende Lee Miller niet, terwijl ze toch belangrijk is geweest voor de geschiedenis. Alleen daarvoor verdient de film je aandacht maar ook omdat hij bijzonder goed gemaakt is, zonder te veel in clichés te vervallen. Winslet zet weer een straffe rol neer, net als Andy Samberg in een meer dramatische rol. Zeker eentje om in te halen! (Jana)
11. Civil War
In Civil War volgen we een groepje oorlogsjournalisten in de nabije toekomst tijdens een nieuwe burgeroorlog in de Verenigde Staten van Amerika. Veel uitleg over de oorlog krijgen we niet, maar we volgen de direct de immer geweldige Kirsten Dunst als oorlogsfotograaf Lee. In de eerste acte verloopt alles nog vrij traag en spreken we van een soort slow burn om gradueel toe te nemen naar een situatie waarbij je op het puntje van je stoel zit.
Regisseur Alex Garland toont de chaos en morele complexiteit van oorlog zonder rechtstreeks commentaar te geven op het huidige politieke landschap. Een oordeel vellen doet Garland ook niet waardoor hij mee stapt in de neutraliteit van zijn journalistieke protagonisten. Het is leuk dat wanneer je hoofdrolspeler een fotograaf is, de beelden van de film ook om van te snoepen zijn. Als je dit ergens in 4K kan bemachtigen, doen! (Frédéric)
10. The Substance
You like it or you don’t. Subtiel kan je deze nieuwe prent van Coralie Fargeat met in de hoofdrollen Demi Moore en Margaret Qually niet noemen. De boodschap van dit verhaal is vanaf de start vrij duidelijk en wordt traag in beeld gebracht. Gedurende de eerste twee actes vinden de gebeurtenissen plaats binnen een vrij duidelijk afgelijnde setting waarin elk shot zijn betekenis heeft. In de derde act gaat alles los en krijg je iets te zien wat smaakt of niet. Weinig gulden middenweg. 🙂
Zonder twijfel is The Substance een film die nog jarenlang herinnerd zal worden. Dit is een cult-classic in wording. En daarom kan deze niet ontbreken in een lijst van beste films van 2024, ook al krijgt hij nog niet overal de juiste waardering! (Frédéric)
Te huur bij onder andere Telenet en Proximus.
9. Deadpool & Wolverine
De integratie van vierdewandbrekende Deadpool en de terugkeer van Hugh Jackman als Wolverine schepten hogere verwachtingen voor deze film. Deadpool & Wolverine loste ze nog eens in ook en geven het Marvel Cinematic Universe misschien wel de doorstart die ze nodig hadden. Het is geen blockbuster voor niet-ingewijden, maar fans werden op hun wenken bediend. Het verhaal van Wolverine werd uitgebreid zonder aan Logan te raken, en Deadpool verloor niets van zijn klauwen. Jackman en Ryan Reynolds zijn een olijk duo, er waren geweldige needle drops en goed aangepakte cameo’s. Het was een plezier in de cinema, niet geheel zonder risico’s, en dus verdient Deadpool & Wolverine wel een plaatsje in deze lijst. (Elien)
Te zien op Disney+.
8. A Quiet Place: Day One
Niet veel andere mensen zullen deze spin-off van de A Quiet Place-films op hun eindejaarslijst hebben staan, maar op mij maakte hij een grote indruk. Allereerst omdat ik nog honderden films in dit universum zou kunnen bekijken en zeker over de dag dat de aliens aankwamen. Dat aspect vond ik hier vaak goed aangepakt.
Maar daarnaast wordt de appreciatie voor een film vaak beïnvloed door wat er op dat moment in je leven gaande is. Op het moment dat ik deze film zag, leed m’n vader aan een ongeneeslijke kanker, net als Sam, het hoofdpersonage van Lupita Nyong’o. In films wordt de ziekte zelden subtiel of gevoelig gebracht, maar dat was hier wel het geval. Dat zat hem vaak in kleine dingen, zoals de pijnplijsters die ze broodnodig heeft, maar ook de vertolking van Nyong’o voelde oprecht. Schrijver-regisseur Michael Sarnoski wilde waarschijnlijk gewoon een goeie horrorfilm maken, maar deed uiteindelijk veel meer: een gevoel van erkenning voor de mensen die zich erin kunnen herkennen. Dat is toch ook de kracht van film. (Jana)
Te huur bij onder andere Telenet en Proximus.
7. La Sociedad de la Nieve (Society of the Snow)
Het gebeurt niet vaak dat een van de beste films van het jaar verschijnt in de eerste week van het jaar. Maar dit jaar dus wel. La Sociedad de la Nieve haalde onterecht niet de Oscar voor Beste Buitenlandse Film (dat gedrocht dat gewonnen heeft, zwijgen we even dood). Het verhaal van deze film is velen wel bekend. In de jaren ’70 stortte een vliegtuig neer in de Andes met als inzittenden een ploeg rugbyspelers en hun familie. 72 dagen lang hebben de overlevenden vastgezeten in de sneeuw met alle bijhorende horror.
La Sociedad de la Nieve brengt hun verhaal op zeer aangrijpende, menselijke manier. Je zit volledig mee in de trip van volledige paniek en angst. Ook al dient dit waargebeurd verhaal als bron voor geweldige fictiereeksen als Yellowjackets, het echte verhaal is nog straffer. Ook al weet je hoe dit afloopt, filmmaker J.A. Bayona weet je toch nog te verrassen en dit zonder trucjes met tijd, want alles verloopt perfect lineair. (Frédéric)
Beleef dit menselijke drama op Netflix.
6. Conclave
Wat als je Gossip Girl en All The President’s Men zou kruisen en dat verhaal zich zou laten afspelen in het Vaticaan? Dat is hoe ik Conclave zou samenvatten. Regisseur Edward Berger volgt z’n Oscarwinnaar All Quiet On The Western Front op met een even boeiende maar veel lichtere film. Na de dood van de paus krijgt Ralph Fiennes als deken van het college van kardinalen de taak om het conclaaf te leiden. Daarbij zijn een aantal kandidaten die als favorieten naar voren komen: de liberale Bellini (Stanley Tucci), de conservatieve Tedesco (Sergio Castellitto) en de ambitieuze Tremblay (John Lithgow).
Naarmate het conclaaf vordert, komen er geheimen en intriges naar boven die de kansen steeds anders laten vallen. Het einde is misschien wat te progressief om waar te zijn, maar de rest is zonder meer boeiend, ook dankzij de topcast die we hier al opnoemden. Daarnaast is alles ook mooi in beeld gebracht, met goed nagemaakte sets en uitstekende muziek van Volker Bertelmann. Een misschien wat traditionelere awardsfilm, maar daarom niet minder. (Jana)
Nog steeds te zien in de bioscoop.
5. All of Us Strangers
Wij zagen deze al in 2023 op Film Fest Gent, en dit jaar kreeg iedereen de kans. Is er iemand die All of Us Strangers zag en niet ondersteboven was? Het verhaal van een dertiger die worstelt met zijn jeugd, homoseksualiteit en het verlies van zijn ouders bevat voor iedereen wellicht iets herkenbaars. En anders val je wel als een blok voor de schitterende vertolking van Andrew Scott. De kwetsbaarheid, onmacht en liefde die hij toont wanneer hij – in een streep magisch realisme – zijn ouders weerziet en met hen kan praten, plakt aan je. Ook Paul Mescal, Jamie Bell en Claire Foy zijn fantastisch. Dat alles maakt een emotionele film die je doet zoeken naar verbinding, zo lang je kan. (Elien)
Te zien op Disney+.
4. The Fall Guy
Een komedie haalt ook niet vaak de eindejaarslijstjes, maar deze verdiende het wel echt. Ryan Gosling speelt stuntman Colt Seaver, die na een mislukte stunt de filmwereld en z’n vriendin Jody, gespeeld door Emily Blunt, de rug toekeerde, maar terug wordt gehaald voor het regiedebuut van Jody en dan op zoek moet naar de vermiste hoofdrolspeler. Dat levert natuurlijk heel wat hachelijke en grappige situaties op.
David Leitch en Drew Pearce maakten met The Fall Guy een amusante actiekomedie die tegelijk een liefdesbrief is aan het stuntwerk in de filmindustrie. Het stuntdepartement laat zich van zijn beste kant zien met stunts van allerlei soorten en van de bovenste plank. Ryan Gosling is daarnaast de perfecte keuze voor de hoofdrol met genoeg coolheid en geweldige komische timing. Ook zijn chemie met Emily Blunt werkt bijzonder goed. De opzet van het verhaal hebben we misschien nog gezien maar blijft charmeren en geeft nog wat inzicht in hoe een film gemaakt wordt ook. Deze heb ik een paar keer herbekeken in de cinema en zal sowieso een vaste waarde blijven. (Jana)
Te bekijken op Netflix.
3. A Different Man
Naast Glen Powell was dit ook het jaar van Sebastian Stan. The Apprentice bleek veel meer dan alleen ‘de Trump-film’, maar vooral A Different Man bleek een film zoals we ze niet vaak zien. Wannabe acteur Edward heeft een fysieke beperking in de vorm van tumoren in zijn gezicht, en leeft daardoor als een zonderling. Dankzij een experimentele behandeling raakt hij die kwijt.
Niet veel later heeft hij een succesjob, maar hij moest wel zijn oude leven opgeven. Wanneer zijn oude buurvrouw een toneelstuk schrijft over zijn oude zelf, wil hij zelf de hoofdrol. Maar dan komt er een acteur met zijn zelfde beperking die iedereen voor zich wint, en Edward raakt daarna in een neerwaartse spiraal terecht. A Different Man is absurde maar scherpe satire die allerlei vragen oproept en aanzet tot boeiende en nodige discussies over eigenwaarde, uiterlijk vertoon, discriminatie en ego. Gebracht met een visie door regisseur Aaron Schimberg en met heerlijke vertolkingen van Sebastian Stan en Adam Pearson. (Elien)
Te zien in de bioscoop.
2. Anora
De hype was er al voor Anora nadat die de Gouden Palm won in Cannes, maar die moet je natuurlijk kunnen bevestigen. Dat doet de film van Sean Baker met verve. Sekswerker Ani is meteen een boeiend en uitbundig personage, die valt voor Vanya, een jonge, rijke klant die net als zij Russisch is. Ze hebben plezier, kunnen praten met elkaar en trouwen dan ook impulsief in Las Vegas. De roze wolk begint dan te vergrijzen. Vanya’s ouders willen het koppel uiteen zien gaan, en Ani merkt al snel dat haar sprookje misschien een zeepbel was. Sean Baker schept een sfeer die je meesleept, met verrassend veel humor en geweldige vertolkingen van Mikey Madison, Mark Eydelshteyn en Yura Birosov. Anora verovert je hart tot op het einde. (Elien)
Te zien in de bioscoop.
1. Dune Part Two
Mijn Duin. Nog voor het jaar begon wist ik al dat dit mijn favoriete film van het jaar zou worden. En gelukkig ook terecht. Als Villeneuve hier een steek had laten vallen, zou dit heel pijnlijk zijn.
Dune Part Two vormt samen met zijn voorganger één verhaal dat gewoon te lang duurt voor één film (anders krijgen we een vrij onbegrijpbaar, maar nog steeds entertainende versie). Waar Dune Part One de tijd nam om de wereld en de personages neer te zetten, geeft Dune Part Two zich volledig over aan intriges en conflicten. En dat door een meesterlijk team in beeldvoering en geluid. Een blockbuster die meer is dan een blockbuster! We stemden hem dan ook alledrie unaniem op 1. Op naar Dune Messiah! (Frédéric)
Reis naar Arrakis op HBO Max.
Wat waren jouw favoriete films van 2024? Laat het ons zeker weten!