Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

penguin

Hoe The Penguin de halve herstart van DC Studios werd

The Penguin wordt binnenkort losgelaten op het kleine scherm. De HBO Max-serie over de Batschurk gespeeld door Colin Farrell is eigenlijk het eerste wapenfeit van het ‘nieuwe’ DC Studios. Hoe zit dat nu weer?

Het is alweer drie jaar geleden dat The Batman verscheen. Op die tijd is er veel gebeurd in het filmuniversum van DC bij producent Warner Bros., waartoe Batman en co behoren. Dat DC Extended Universe of DCEU moest de rechtstreekse concurrent worden van Marvel Studios in de wereld van comicbookverfilmingen. Het DCEU werd lang getrokken door Zack Snyder, met onder andere Man of Steel (2013), Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), Wonder Woman (2017), Justice League (2017) en Aquaman (2018). Alleen bleken de meeste films niet geweldig aan te slaan bij het publiek noch de critici. Een gedeeld universum zoals dat van Marvel leek dus niet echt te lukken, maar ook meer alleenstaande films zoals Suicide Squad (2016), Shazam! (2019) en The Suicide Squad (2021) konden het DCEU niet uit het slop trekken.

Paniek dus bij de bazen van Warner Bros. In april 2022 fuseerde het bedrijf met Discovery, Inc. en ging David Zaslav aan het roer. Er kwam nog een ultieme poging om een herstart te maken met Black Adam (2022), Shazam! Fury of the Gods (2023) en The Flash (2023). Die film moest het concept van het multiversum introduceren, wat al die verschillende verhaaldraden naast elkaar moest doen kunnen bestaan en het publiek wat ademruimte moest geven. Maar de controverse rond acteur Ezra Miller en de daaropvolgende woelige productie bleken een teken aan de wand: ook The Flash doofde snel uit. En zo werd Aquaman and the Lost Kingdom vorig jaar de laatste DCEU-film.

Ingewikkeld? Jazeker. Tijd voor schoon schip, dacht Zaslav, en hij stelde Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn (ja, van de Marvel-films!) en zijn producingpartner Peter Safran aan als hoofden van het nieuwe ‘DC Studios’. Gemaakte plannen en films (zoals nieuwe Wonder Woman- en Superman-films met Gal Gadot en Henry Cavill, en Batgirl van Adil El Arbi en Bilall Fallah) werden geschrapt. James Gunn en Peter Safran willen helemaal opnieuw beginnen, met een tienjarenplan voor DC en een nieuwe visie op Superman en Batman. Als eerste: Superman. Gunn heeft net de opnames afgerond van Superman: Legacy, met David Corenswet als nieuwe Supes en Clark Kent.

En The Batman dan? Dat is wel degelijk een DC-film, maar behoort nu tot een apart universum: DC Elseworlds. Alles wat daarin gebeurt, zal geen invloed hebben op de ‘hoofdtijdlijn’ van het nieuwe DCU. Ook The Batman II, Joker en het aankomende Joker: Folie à Deux behoren tot het Elsewords-rijk. Deadpool & Wolverine gezien? Wel, het is een beetje zoals dat verhaal, maar dan met franchises. En zo kunnen we dus binnen een aantal jaar misschien nog eens twee of meer Batmannen en Jokers hebben, allemaal gescheiden van elkaar. Maar beginnen doen we dus met The Penguin.

The Penguin is vanaf 20 september te zien op HBO Max.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels