Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wat voorafging review: tussen strip en pint met Hanco Kolk

Achter de rode kaft van Wat voorafging schuilt een afrekening met een idee wat onder veel recensenten leeft. De zoektocht naar dat ene album dat er niet alleen geweldig uitziet maar ook origineel is. Hanco Kolk bewerkte een project waar hij in 2014 mee begon op de site De Correspondent en waarvan we voor het eerst een glimp opvingen in Pep nu tot een album. Het is een zoektocht naar de bronnen van een verhaal. De bron waaruit personages zoals Batman, Dracula en Sherlock Holmes zijn ontstaan.

Wat voorafging bestaat uit korte afgeronde hoofdstukken waarin de eerder genoemde personages (en enkele broertjes en zusjes) worden onderzocht. Kolk reist door het heden en verleden en knoopt de flarden die hij daar vindt met zijn welbekende charme aan elkaar. Daardoor ontstaat een boeiend beeld. Originaliteit bestaat eigenlijk niet, want alles is al eens gedaan. Het enige wat je kan doen is de ingrediënten die in deze verhalen zitten, gebruiken in een nieuw recept.

De grafiek van Wat voorafging

Hanco Kolk haalt zijn hele grafische trukendoos van stal. Liefhebbers van reeksen als Single, Meccano en Gilles de Geus komen aan hun trekken. Van alles is er wel iets te zien in deze strip. De kleurmethode van Meccano wordt hier slim gebruikt om de blik van de lezertjes te begeleiden over de pagina.

Ook channelt hij de rauwe lijnen van Amerikaanse comicmakers zoals Harvey Kurtzman en zie je ook exotischere invloeden zoals de vele vroegmiddeleeuwse schilders, wier beeldopbouw je terugvindt in de introductie van deze bundel. Daar stopt het ook niet mee. Het is een ware puzzel om te ontrafelen.

Een geslaagde bundel

Het enige kritiekpuntje is dat Kolk echt de data bij zijn Batman-overzicht moet aanpassen. Daar staan wat storende fouten in. Voor de rest is dit een geslaagde bundel.

Sommige mensen lijken dit te zien als een soort college. Dat klopt niet. Het is in zekere zin alsof je een avondje in de kroeg zit met Hanco Kolk. Een avond waarbij hij je, nadat je een stevige pot bier hebt gekregen, meeneemt op een ontdekkingsreis. Het is een vlot verteld verhaal dat niet alleen amusant is maar ook je horizon zal verbreden.

Meer weten over Hanco Kolk?

Lees of luister dan naar:

Wat voorafging verscheen op 29 augustus bij Oogachtend.

8/10
Total Score

Raak

  • Een geweldige grafisch festijn.
  • Mooi geconstrueerd verhaal.

Braak

  • Jammer van de data bij Batman
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels