Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Mythropool: uw maandelijkse fantasy-krant

Mythropool is een maandelijkse krant waarin het reilen en zeilen van de Mythians uit Terra tot bij ons, de mensen, gebracht wordt. Dit vernieuwende concept kent zijn oorsprong in Antwerpen en loopt ondertussen al 5 maanden. Tijd voor een kleine evaluatie!

Centuries ago, we Mythans – all kind of mythical creatures to you – shared a world with the humans. After we had enough of the discrimination by their kind, we created our own world: Terra.

Het concept van Mythropool is vrij simpel, maar daarom niet minder leuk. Heel lang geleden deelden wij, mensen, de wereld met een hoop andere wezens die we nog kennen uit verhalen. Dit gaat over vampieren, weerwolven, elfen, heksen en nog veel meer. Aangezien onze menselijk soort niet gekend staat om goed mee samen te leven, besloten deze het allemaal af te bollen naar een nieuwe wereld, genaamd Terra.

©2023 Waanzin

Terra is een wereld die heel sterk op de aarde lijkt. De ‘Mythians’ die hier wonen hebben ook bewust de aarde gekopieerd om dan aan te passen aan hun eigen noden. Na eeuwen in het geheim geleefd te hebben, werd er besloten om terug contact te zoeken met de mensheid. Om ons op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in Terra, werd besloten om de krant Mythropool te delen met ons.

Een rijke wereld

Wij kennen de inwoners van Terra vooral uit verhalen uit lang vervlogen tijden en door de jarenlange, voornamelijk mondelinge overdracht zitten hier wel een hoop onwaarheden in. Deze worden systematisch duidelijk gemaakt naarmate je als lezer meer en meer te weten komt over Terra via Mythropool. Bij de eerste editie van Mytropool zat dan ook een Species guide om al de belangrijkste zaken uit te klaren. Ik vat hier even kort de inwoners van Mythropool samen:

  • Dentari: Wij kennen deze soort voornamelijk als vampieren. Maar deze zijn veel gesofisticeerder dan we gewend zijn. (En ze blinken niet in de zon.)
  • Lupans: De door ons gekende weerwolven. Voornamelijk harde werkers en een beetje onderdrukt volk in Terra.
  • Magicae: Door de mensen ook wel tovenaars genoemd. Zij hebben met magie Terra kunnen scheppen. Zij nemen vooral raadgevende rollen in in de samenleving.
  • Transistri: Ook wel gedaanteverwisselaars. Hebben nogal vaak existentiële crisissen.
  • Stregas: Oftewel heksen. Meer met dark magic bezig in vergelijking met magicae. Stregas leven ook meer ondergedoken.
  • Ujits: Bigfoot-achtige wezens. De yeti komt ook wel in de buurt. Leven vooral in de natuur, liefst in koudere regio’s.
  • Syreni: Gekend als zeemeerminnen of zeemeermannen.
  • Erdlingers: De elfen voor ons. Hebben een aparte samenleving in de bossen en zijn nogal op zichzelf gesteld.
  • Spektor: Wij kennen hen als geesten. Kunnen alleen ontstaan uit een overleden wezen. Dienen ook als bron om de geschiedenis van Terra te onthouden.
  • Boabhans: De zogenaamde Ierse banshee. Dit is een soort ontstaan wanneer een erdlinger en dentari zich samen voortplanten. Ze zijn dus uitermate zeldzaam.
  • Risastors: De reuzen.

Zoals je kan zien bestaat Terra uit een zeer diverse samenleving en is het niet evident om het dagelijkse leven vreedzaam te laten verlopen. Terra heeft zijn eigen overheid waarin elke soort zijn zegje heeft, maar het zijn toch voornamelijk de Dentari die alles leiden.

mythropool
©2023 Waanzin

De eerste edities van Mythropool dienen dan ook voornamelijk om kennis te maken met de belangrijkse groeperingen binnen Terra en hun onderlinge relaties. Ook zijn er leuke passages over de sporten die op Terra zeer populair zijn met alles klassementen daarin. Afhankelijk van het onderwerp varieert de stijl van iets droger en informatief naar luchtige fun. Natuurlijk merk je in de hoofdlijnen al snel dat er grote veranderingen op til zijn in Terra en de vrede langzaamaan barsten begint te vertonen. Het is zeer interessant om op een trage manier een soort van revolutie te zien ontstaan. Het is allemaal nog zeer spannend waar dit naar toe gaat, maar de rode draad over de eerste 5 edities doet smachten naar meer.

Tussen de serieuzere nieuwsberichten zijn er ook leuke vaste waarden zoals het woordje van de editor of de column van Krief Bondon, die momenteel als Mythian op rondreis is door onze aarde, en zijn kijk op onze wereld wekt vaak een lach op.

De krant is zelf ook gevuld met prachtige tekeningen van Felix Bosschaert die ervoor zorgen dat ook op visueel vlak Mytropool op een echte plaats begint te lijken. Daarbij nemen de makers van Mythropool ook regelmatig een podcast op (ook op Youtube te vinden) waarin ze lezersvragen beantwoorden en toekomstplannen uit de doeken doen.

Veel potentieel

Mythropool is een entertainende krant geworden die door de maandelijkse release behapbaar blijft. Ook is er veel potentieel om de wereld van Mythropool nog uit te breiden naar meer dan enkel een krant. Ik ben benieuwd wat er allemaal nog volgt. Neem zeker ook een abonnement op de krant om de wondere wereld zelf te ontdekken. Ben je nog niet overtuigd? De laatste edities zijn ook te vinden in de Standaard Boekhandel en de Press Shop, maar ook in de betere (comic)winkels zoals de Mekanik Strip (Antwerpen), Worlds’ End (Gent) en Brüsel (Brussel). Hier kan je gerust eens kijken en online kan je ook wel de oude edities terug opvragen bij Mythropool zelf.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels