Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Longlegs review: verkeerde verwachtingen en marketing versus realiteit

Eerder hadden we het bij de review over Abigail al over marketing die te veel verklapte van een film. Bij Longlegs is de marketing dan weer een eigen leven gaan leiden, die bijna voelt alsof het losstaat van de film.

Als je nog niets bekeken hebt online van deze film, of nog niet naar de bioscoop bent kunnen gaan, sla dit artikel dan even over, want we slaan onze lange benen uit in spoilergebied!

Longlegs, de meest recente creatie van Osgood Perkins, die hiervoor al The Blackcoat’s Daughter en I Am the Pretty Thing That Lives in the House regisseerde, vertelt het verhaal van agent Lee Harker en hoe zij probeert de ‘Longlegs’-zaak op te lossen – een zaak rond een reeks brutale familiemoorden waarbij het enige bewijs een cryptische boodschap onderschreven met ‘Longlegs’ is. De hele film draait rond het verzamelen van bewijsstukken, tips en kleine details die de puzzel compleet kunnen maken.

Zelf puzzelen?

© NEON

In afwachting van de film kon je zelf als kijker ook mee puzzelen, via de website The Birthday Murders. Hier worden alle verschillende moorden die gelinkt werden aan de Longlegs-zaak gebundeld en uitvoerig uitgelegd, zo krijg je een heel beeld van de vermoorde families en ook de manieren waarop ze tot hun einde kwamen.

Op deze site had je echter ook een aantal downloadlinks, waardoor je zip-files kon downloaden. Deze moest je openen met een wachtwoord, dat je moest kraken door de codetaal van Longlegs zelf te ontcijferen én de cijfers in de zip-file te linken aan die codetaal. Een heel werk dus, om uiteindelijk een hele folder vol verzameld bewijsmateriaal van de verschillende zaken te ontmaskeren. Hier zaten foto’s van de plaatsen delict tussen, maar ook van de berichten die achtergelaten werden door Longlegs én screenshots van films zoals Häxan.

De site wordt gerund door een ‘Friend of a Friend’, die ook een emailadres en thuisadres op de site zette. Er waren enkele Redditers die mails verstuurden, maar deze kregen jammer genoeg geen antwoord. Wie is de geheime ‘Friend of a Friend’? Is het het hoofdpersonage uit de film, Lee Harker zelf? Of is het nog iemand helemaal anders, die niet in de film verscheen?

Niet meer zelf puzzelen?

longlegs
© NEON

Het geleidelijk aan vrijgeven van de bewijsmaterialen, de extra site, de verschillende trailers… Het zorgde er allemaal voor dat ik zeer enthousiast werd voor de release van Longlegs. Het was dan ook zeer jammer dat ik teleurgesteld de bioscoopzaal weer verliet. Longlegs was geen slechte film, zeker niet, maar er kwam maar zeer weinig terug van het als kijker zelf meezoeken. Het bewijsmateriaal komt via een snelle montage en de uiteindelijke plottwist was er ook niet eens volledig uit te halen. Wanneer er dan ook tien minuten aan expositie gebeurde op het einde, vond ik het helemaal nutteloos dat ik enkele avonden lang Reddit had doorgelezen.

Het volgende is ook een zeer persoonlijke ergernis in hedendaagse horrorfilms, maar ik ben altijd wat teleurgesteld wanneer we een hele expositie krijgen in een film, maar dan uiteindelijk nog eindigen met een zeer vaag en open einde. Bij het ene wordt er te veel gezegd, bij het tweede dan weer te weinig, ik vind dat er een balans moet zijn. Ik was vooral verward door het einde en niet op een goeie manier. De laatste twintig minuten voelde gewoon als iets te veel in deze film.

Ook was het jammer dat de filmmarketing nogal vaak sprak over een “zeer enge horrorfilm”, terwijl het tijdens het kijken toch echt wel meer een politie-thriller was met enkele demonische elementen (die niet zo hard aanwezig waren tijdens de film zelfs). We waren vooral bezig met de hele moordzaak en het verzamelen van bewijzen, in plaats van paranormale evenementen, zoals de marketing af en toe toch liet uitschijnen.

Conclusie van een puzzel?

Al bij al is Longlegs geen slechte film. Nicolas Cage is een fantastische acteur die de laatste jaren vreemder en vreemder uit de hoek komt, maar ik hou van zijn acteerstijl. Hij zet Longlegs neer als een zeer overtuigende “vieze vent” en ik geloof meteen dat deze rare man de oorzaak kan zijn van deze brutale moorden. Maika Monroe als Lee Harker komt ietwat houterig over, wat een goeie karakterzetting is voor de agente die uit een zeer vreemde thuissituatie komt én ook nog eens verdrongen herinneringen heeft. Alicia Witt als Lee’s moeder is fantastisch en zeer geloofwaardig als oudere vrouw die mentaal nog vastzit in de jaren zeventig.

Longlegs speelt momenteel in de bioscoop.

Een teleurstellende puzzel

Longlegs
3 5 0 1
Het verhaal van Longlegs is zeker entertainend en houdt je bezig, tot twintig minuten voor het einde. Had deze film geëindigd bij het laatste shot van agent Harker in de verhoorkamer, had de film full marks gekregen van mij. Nu hou ik het echter bij een iets lagere score.
Het verhaal van Longlegs is zeker entertainend en houdt je bezig, tot twintig minuten voor het einde. Had deze film geëindigd bij het laatste shot van agent Harker in de verhoorkamer, had de film full marks gekregen van mij. Nu hou ik het echter bij een iets lagere score.
3/5
Total Score

Raak

  • Het puzzelen voor de film uit is
  • Cages performance

Braak

  • Het puzzelen ging niet door naar de film
  • Duurde net iets te lang
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels