Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

All-Star Superman komt tot de kern

All-Star Superman was een antwoord op al het Ultimate-geweld dat Marvel Comics rond de eeuwwisseling uitstortte over de lezer. Marvel wilde haar helden, soms ietwat geforceerd, de 21ste eeuw intrekken. DC besloot om niet slaafs dit voorbeeld te volgen. De All-Star-lijn werd opgericht om topcomicmakers aan elkaar te koppelen. Zij kunnen vrij hun gang gaan met de personages zonder dat het gewicht van de jarenlange continuïteit op hun ranke schouders drukt.

Natuurlijk begin je een nieuwe comicslijn met Superman want dat is/was nog altijd het vlaggenschip van DC Comics. En wie zet je daar beter op dan Grant Morrison en Frank Quitely?

Deze comic wordt nu uitgebracht in een nieuw compact formaat.

All-Star Superman

De 12 werken van Superman

Het openingsissue is meteen een knaller. Dr Leo Quintum is op expeditie met een schip van zijn bedrijf P.R.O.J.E.C.T in de buurt van de zon wanneer ze in de problemen komen. Een van de medewerkers is een kloon met een zelfmoordmissie die daar is gepland door Lex Luthor.

Gelukkig is Superman altijd in de buurt om hem te helpen. De zon is natuurlijk de bron van zijn krachten en door de lange blootstelling aan deze zon zijn de cellen van Superman verzadigd geraakt waardoor ze afsterven.

Lex Luthor heeft zijn zin. Superman is stervende. Dr Quintum doet zijn best om hem te helpen of om hem eventueel te klonen. Ondertussen zal de man van staal aan introspectie moeten doen. Zijn leven als Clark Kent komt ook ten einde en hij zal dus afscheid moeten meenemen van zijn ouders en natuurlijk Lois Lane, de vrouw die hij in stilte begeert.

En met zijn dood zal de aarde ook haar beschermer kwijt zijn. Dus Superman zal zijn uiterste best doen om de planeet tiptop achter te laten. Zal hij tijd genoeg hebben om zijn laatste 12 werken te voltooien?

Veel liefde voor de man van staal

Het is natuurlijk lastig om Superman relevant te houden. Het personage is gemaakt voor de jeugd van de jaren veertig en dat is een decennium dat al 80 jaar achter ons ligt. Morrison en Quitely doen geen poging om de wereld van Superman te moderniseren. Ze doen iets slimmers.

Wat ze doen is de kern van Superman pakken. Hij is een van de laatste bewoners van de planeet Krypton die per ongeluk op aarde terechtkomt. Daar geeft de gele zon hem krachten die van hem een god maken. De opvoeding van zijn ouders deed de rest.

Ze zetten hem neer als een soort messias. Iemand die boven de mensen kan staan maar ervoor kiest om naast ze te staan. Iets wat mooi wordt verbeeld door een ontroerende scene tegen het einde van deze bundel. Dat raakt de spijker op de kop.

Het mooie is dat de sfeer van dit verhaal optimaal wordt vertaald naar het papier door Frank Quitely. Hij kan werkelijk alles. Actiescenes maar ook de kleinere intieme momenten worden overtuigend verbeeld.

Eigenlijk is dit het ultieme verhaal voor mensen die weten wat er nu plezant is aan Superman zonder dat ze kilo’s aan comics willen lezen.

All-Star Superman Compact Edition verscheen op 3 juli 2024 bij DC Comics

Koop dit boek en steun deze site.

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

9/10
Total Score

Raak

  • Frank Quitely is een tekengod
  • Het verhaal laat precies de kern van het personages zien

Braak

  • Formaat is goedkoop maar tegelijkertijd wel klein
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels